Disseny Biofílic, salut i benestar en l’entorn urbà
Biofilia – Salut – Disseny Biofílic
són els 3 eixos sobre els que pivoten els nous conceptes de disseny
Els termes de biofilia i disseny biofílic no resulten encara molt habituals però, sens dubte, ho seran donada la seva relació amb el benestar i la salut de les persones.
I què és el disseny biofílic?
Està definit com el disseny que ens reconnecta amb la natura.
Pot reduir l’estrès, millorar els estats cognitius, accelerar processos curatius, la convalescència.
A la pràctica és la implementació d’esquemes de disseny basats en la naturalesa que condueixin a respostes biològiques en les persones que viuen en entorns construïts i així restaurar en aquests espais els beneficis que la natura produeix en la salut i el benestar.
Per què?
L’objectiu principal és posar en marxa programes de millora per viure i treballar en àrees més saludables i menys estressants per a les persones. Als països industrialitzats de tot el món, les grans empreses han detectat que l’estrès és el principal motiu de malalties que causen un nombre de baixes laborals molt alt i que aquesta circumstància es tradueix en moltes pèrdues en el seu balanç econòmic.
En l’actualitat, i promogut per aquestes empreses, es realitzen estudis i promouen mecanismes que tornin la salut als seus empleats i així reduir les baixes a la feina. Tristament el motiu és el seu interès econòmic. La part positiva és que ho fan i és la part que hem de prendre.
I què és la biofilia?
La biofilia està definida com la connexió biològica innata que existeix entre els éssers humans i la natura.
En els orígens el contacte amb la natura era directe ja que formava part de les llars i la vida diària, la matèria primera només es podia obtenir de l’exterior més pròxim, casa, menjar, arrels, fulles, les fibres de les plantes, fusta, pedres per fer eines, arrels per fer cordes; la calor s’obtenia cremant troncs, es pescaven peixos al riu per menjar, etc. tot es trobava fora i l’abast.
A la majoria de persones ens agrada veure com neden els peixos a la peixera de casa, ens fascina veure el foc crepitar a la xemeneia o veure com es pon el sol. Plantes, animals, estris elaborats a partir d’elements naturals. És veritat que són coses belles, però, és una mica més el que ens atrau; passejar pel bosc o pujar una muntanya ens produeix benestar físic i també psíquic, notem diferència en l’aire que es respira i en els diferents olors que desprenen arbres i plantes; tot això ens produeix un efecte relaxant i restaurador que prové d’aquesta connexió amb la natura.
Som part de la natura
Encara que el terme biofilia sembli incipient, la veritat és que fa ja diverses dècades que se’n parla i més que una disciplina per si mateixa, ve a ser el lloc on conflueixen moltes investigacions d’arquitectes, científics de les branques naturals i socials i professionals de la salut.
S’han realitzat estudis sobre l’efecte que produeix sobre la salut i el benestar de les persones el fet traslladar-se a viure o treballar, a zones urbanes o zones verdes, la interrupció del cicle circadià, la resposta relaxada del cervell en veure paisatges naturals i sentir sons de la natura (sobretot l’aigua), de la diferència entre veure el paisatge al natural o veure-ho a través del vidre, de sentir les brises, respirar l’aire de la muntanya i molts més en els que hi ha interacció entre la natura i els humans.
És un tema realment extens, trobareu el nostre article sencer a la revista EcoHabitar nr. 60 que correspon a l’edició d’hivern d’enguany.
Great article!